Announcement

Collapse
No announcement yet.

JPG compression artefacts

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • JPG compression artefacts

  Some of my photos are rejected because of: JPG compression artefacts

  What do the screeners mean by that?

  And what can you do about?

  Here is the photo:
  Paul Stam
  Last edited by Paul Stam; 2007-09-17, 14:36.

 • #2
  Just for you, a one of explanation in Dutch

  Bij de meeste camera's is het standaardniveau beeldkwaliteit vrij laag (maar op zich wel geschikt voor afdrukken van 10x15 cm). Veel fotografen gebruiken dit kwaliteitsniveau, waarbij een relatief klein afbeeldingsbestand ontstaat door hoge compressie, om maar één reden: er passen veel meer foto's op een geheugenkaart. Dit is natuurlijk heel logisch, maar mensen die grotere afdrukken willen maken, kunnen dit kwaliteitsniveau beter niet gebruiken. Voordat ik meer ga vertellen over hoe je overmatige compressie kunt voorkomen, wil ik eerst nog even het verband tussen fotokwaliteit en bestandsgrootte in het kort uitleggen.


  Je kunt van foto's die zijn genomen in de hoogst mogelijke kwaliteitsmodus op een betaalbare 3-megapixelcamera prachtige afdrukken van 20x25 cm maken. Indien mogelijk gebruik je de opnameoptie Extra fijn/groot als je afdrukken wilt (laten) maken die groter zijn dan 10x15 cm.

  Beeldkwaliteit Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de resolutie en hoe meer pixels een foto dus bevat. Op foto's met meer pixels springen de details er echt uit. Een foto van lage kwaliteit heeft een lage resolutie en bevat heel weinig pixels. Veel digitale camera's hebben verschillende kwaliteitsniveaus die variëren van laag tot extra fijn.

  Bestandsgrootte Naast verschillende kwaliteitsniveaus kun je vaak ook verschillende bestandsgrootten selecteren, van klein tot groot. Hoe groter het bestand is, hoe lager de compressie en des te hoger de beeldkwaliteit. Een klein bestand is flink gecomprimeerd met interne software, waardoor belangrijke afbeeldingsgegevens verloren zijn gegaan. Dit komt de fotokwaliteit absoluut niet ten goede.

  Deze twee functies, beeldkwaliteit en bestandgrootte, zijn onderling afhankelijk. Als je de JPEG-modus gebruikt, kun je een combinatie kiezen waarmee je foto's met hoge resolutie/grote bestanden (voor de allerbeste kwaliteit), gemiddelde resolutie/kleine bestanden, lage resolutie/grote bestanden, enzovoorts kunt maken.

  De fout Het is natuurlijk erg gemakkelijk om de standaardinstellingen van de camera te gebruiken, want hierdoor krijg je foto's met een redelijke kwaliteit en een relatief kleine bestandsgrootte. Sommige mensen, die zo veel mogelijk foto's willen opslaan op de geheugenkaart van 16 MB, gebruiken zelfs het laagste kwaliteitsniveau en de kleinste bestandsgrootte. Helaas kun je met deze instellingen nooit mooie afdrukken krijgen.


  Als je foto's comprimeert in hele kleine JPEG-bestanden, gaan er veel belangrijke gegevens verloren. Dit probleem is misschien niet van toepassing op afdrukken van 10x15 cm, maar in grotere afdrukken is wel heel duidelijk de lage beeldkwaliteit te zien. (Een klein gedeelte van het afbeeldingsgebied van een afdruk van 20x30 cm van een foto die is genomen in de JPEG-modus met lage kwaliteit met een 3-megapixelcamera.)

  De oplossing Koop een geheugenkaart met meer vermogen zodat je minder snel in de verleiding wordt gebracht om instellingen voor lage kwaliteit of hoge compressie te gebruiken. Op een geheugenkaart van 128 MB of 256 MB kun je heel veel foto's met een hoge resolutie opslaan. Ongeacht de kaart moet je regelmatig de foto's bekijken en mislukte foto's verwijderen. Hierdoor kun je weer nieuwe, betere foto's nemen.

  Als je afdrukken van 13x18 cm wilt maken met een camera met een resolutie van twee of drie megapixels, gebruik je de combinatie groot/extra fijn. Als je bijna nooit afdrukken maakt die groter zijn dan 10x15 cm, kun je ook de instelling gemiddeld/fijn gebruiken. Hierdoor krijg je fotobestanden met voldoende pixels en een gemiddeld JPEG-compressieniveau voor een behoorlijke beeldkwaliteit.

  Voor de beste resultaten kun je het beste het hoogste kwaliteitsniveau samen met de grootste bestandsgrootte gebruiken. Maar wat moet je doen als de geheugenkaart bijna vol is? In dat geval selecteer je de combinatie Klein bestand/Extra fijn. Zo wordt het JPEG-bestand helemaal gecomprimeerd maar blijft de grote hoeveelheid pixels wel behouden zodat je mooie afdrukken van 13x18 cm kunt maken

  After editing save the picture in the highest quality standard.

  Rgds,
  “The only time you have too much fuel is when you’re on fire.”

  Erwin

  Comment


  • #3
   Thats all very fine for people speaking Dutch but I too would like to see the explanations. No need to post it in French (my mother tongue) English will do.

   Comment


   • #4
    Well take a look here http://en.wikipedia.org/wiki/Compression_artifact
    or here http://www.faqs.org/faqs/jpeg-faq/part1/

    So much websites around the net with the explanation of compression....
    Should be an easy find
    “The only time you have too much fuel is when you’re on fire.”

    Erwin

    Comment


    • #5
     Erwin, is dit de vorm van communicatie met je fam. na je verhuizing


     I found an explanation most of you will find very nicely illustrated:
     http://www.landiss.com/compression.htm

     cheers, Pamela

     Comment


     • #6
      But where on this photo do you see artefacts?


      Paul satm

      Comment


      • #7
       Paul, please tell me you do see it ? at least on the last pic???

       Comment


       • #8
        The rejected photo you posted is only 114kb....a bit small so you may have made an error in your saving of the file. Your accepted photos are all in the range of 250+kb.
        However why not have a try at changing your in-camera sharpening from hard to normal. Simple in-camera sharpening will increase noise and artifacts in your photos...........and more so in low light situations
        My contribution to JetPhotos

        Comment


        • #9
         [QUOTE=Greg Wilson]The rejected photo you posted is only 114kb....a bit small so you may have made an error in your saving of the file. Your accepted photos are all in the range of 250+kb.

         Thank you Greg. I made an error in my saving. I am now saving my photos again in the range of 250+kb


         Paul Stam

         Comment

         Working...
         X